Brzoskwinia. Mój ulubiony owoc sezonu. Uwielbiam jadać ją w owsiance z dużą ilością masła orzechowego. Dziś postawiłam na nieco inne połączenie smaków, choć całkiem podobne. Zapiekłam bananowo-brzoskwiniową owsiankę na mleku migdałowym z dużą ilością lepkich, słodkich daktyli. Owsianka wyszła delikatna i niemalże kremowa, dzięki dodaniu płatków jaglanych. Całość podałam z masłem z nerkowców i chyba znalazłam nowego faworyta w zestawieniu z brzoskwinią :)
pieczona bananowo-brzoskwiniowa owsianka (owsiane i jaglane) z daktylami podana z masłem z nerkowców
baked peach-banana oatmeal (oat and millet flakes) with dates served with cashewnut butter
Składniki: - 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 3-4 posiekane daktyle
- 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub inne roślinne)
- średnia brzoskwinia
- dojrzały banan
- olej kokosowy - do wysmarowania kokilki
Płatki zalać na noc mlekiem wraz z daktylami. Rano dodać pokrojoną brzoskwinię i rozgniecionego banana. Przełożyć do natłuszczonej kokilki i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Podawać z dowolnymi dodatkami np. masłem orzechowym, jogurtem sojowym/kokosowym. Smacznego!
Pogoda zmienna jest - raz słońce, raz burzowo. Nie wiem kiedy znowu zgaśnie prąd, ale mam nadzieję, że to nie nastąpi. Wczoraj wrócił dopiero około 17-18. Współczuję tym, którzy nie mieli go wcale, u mnie w pewnej części domu jednak był. Zresztą, trzeba myśleć pozytywnie, nawet w takich sytuacjach :)
Miłego tygodnia!