Brzoskwinia. Mój ulubiony owoc sezonu. Uwielbiam jadać ją w owsiance z dużą ilością masła orzechowego. Dziś postawiłam na nieco inne połączenie smaków, choć całkiem podobne. Zapiekłam bananowo-brzoskwiniową owsiankę namleku migdałowym z dużą ilością lepkich, słodkich daktyli. Owsianka wyszła delikatna i niemalże kremowa, dzięki dodaniu płatków jaglanych. Całość podałam z masłem z nerkowców i chyba znalazłam nowego faworyta w zestawieniu z brzoskwinią :)
pieczona bananowo-brzoskwiniowa owsianka (owsiane i jaglane) z daktylami podana z masłem z nerkowców
baked peach-banana oatmeal (oat and millet flakes) with dates served with cashewnut butter
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków jaglanych
3-4 posiekane daktyle
1/2 szklanki mleka migdałowego (lub inne roślinne)
średnia brzoskwinia
dojrzały banan
olej kokosowy - do wysmarowania kokilki
Płatki zalać na noc mlekiem wraz z daktylami. Rano dodać pokrojoną brzoskwinię i rozgniecionego banana. Przełożyć do natłuszczonej kokilki i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Podawać z dowolnymi dodatkami np. masłem orzechowym, jogurtem sojowym/kokosowym. Smacznego!
Pogoda zmienna jest - raz słońce, raz burzowo. Nie wiem kiedy znowu zgaśnie prąd, ale mam nadzieję, że to nie nastąpi. Wczoraj wrócił dopiero około 17-18. Współczuję tym, którzy nie mieli go wcale, u mnie w pewnej części domu jednak był. Zresztą, trzeba myśleć pozytywnie, nawet w takich sytuacjach :)
Za tydzień z hakiem wypada majówka, czyli oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Jednak po ostatnich przygodach pogodowych bliżej chyba do wznowienia sezonu grzewczego
Witajcie :)Dziś przedstawiam moje niedzielne, leniwe śniadanie. Ostatnio rzadko się zdarza, abym miała czas przygotowywać coś bardziej wyszukanego, dlatego śniadania przygotowuję wieczorem w większych ilościach, aby rano nie musieć się niczym martwić. ...
Truskawka to inaczej poziomka ananasowa, powstała w wyniku krzyżówki dwóch odmian poziomek. Truskawki zawierają witaminy, minerały, pektyny (obniżające poziom cholesterolu i neutralizujące substancje toksyczne) oraz fitocyty o właściwościach bakteriobó...
Do tego, że truskawki w cieście smakują wybornie nie muszę nikogo przekonywać. Ciasta z truskawkami to must have sezonu. Każdy zapewne ma swój sprawdzony przepis na ulubiony wypiek. Ja należę do osób, które lubią w kuchni eksperymentować i szukać...
Truskawki są dla mnie oznaką lata tak samo jak nisko latająca jaskółka zapowiedzią deszczu. Gdy tylko truskawki są już dostępne w sklepach i małych stoiskach pod nimi, wtedy wiem, że lato się właśnie rozpoczęło. Ten owoc jako nieodłączna część naszej l...
Brzoskwinia. Mój ulubiony owoc sezonu. Uwielbiam jadać ją w owsiance z dużą ilością masła orzechowego. Dziś postawiłam na nieco inne połączenie smaków, choć całkiem podobne. Zapiekłam bananowo-brzoskwiniową owsiankę na mleku migdałowym z dużą ilo...
Brzoskwinia. Mój ulubiony owoc sezonu. Uwielbiam jadać ją w owsiance z dużą ilością masła orzechowego. Dziś postawiłam na nieco inne połączenie smaków, choć całkiem podobne. Zapiekłam bananowo-brzoskwiniową owsiankę na mleku migdałowym z dużą ilo...
Ponieważ od wczoraj jestem na samych sokach, dzisiaj dodałam do soku truskawki, by nie tracić sezonu na mój ukochany owoc. Na szczęście moja wyciskarka poradziła sobie świetnie. Nie mam planu jak długo będę na sokach, ale ewidentnie moje... Czytaj dale...