Jak co każde lato robię kruszonkę z owocami - jest to taki stały punkt z listy dań do przygtowania w sezonie. Nie jadłam (w tym roku) z truskawkami czy innymi owocami, więc postanowiłam zrobić z śliwkami, które zaczynają się pojawiać już w coraz to większych ilościach, a do tego dodałam bardzo słodkiego banana, który wręcz się prosił, żeby w końcu go zjeść ;) Kruszonkę stworzyłam z płatków owsianych i mąki owsianej oraz aromatycznej mąki kokosowej, gęstego syropu daktylowego, kremowego mleczka z kokosa oraz niezastąpionego tahini. To było coś cudownego - idealnie chrupiąca skorupka owsiana, pod którą skrywały się gorąco owoce. Całość to nie tylko zdrowe śniadanie, ale też smaczny pomysł na deser ;)
śliwki oraz banan pod kokosowo-sezamową kruszonką owsianą
tahini-coconut oat crumble with plums and banana
Składniki:
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- łyżka mąki owsianej
- kopiasta łyżka mąki kokosowej
- 3-4 łyżki mleczka kokosowego
- łyżka tahini
- łyżka syropu daktylowego
- olej kokosowy - 1/2 łyżeczki do kruszonki
Owoce pokroić i przełożyć do natłuszczonej olejem kokosowym kokilki. Następnie wymieszać dokładnie wszystkie składniki na kruszonkę - ma wyjść gęsta, lepka masa. Wyłożyć ją na owoce. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25 min. Smacznego!
Jutro wyruszam w drogę. Wstaję o drugiej, drugiej w nocy (a może i nie będę spać, kto wie.) i jadę na autobus, autobusem do Gdańska. Trójmiasto czeka!!! :) Trudno mi powiedzieć czy się żegnam czy też nie, zobaczymy się! :D ... W każdym razie nie będzie mnie trzy dni.
Miłego czwartku!