Jesienne śniadanie, a do tego idealne na sobotę - naleśnikową sobotę... Mam na myśli dyniowe placuszki z aromatycznym cynamonem i wiórkami kokosowymi. Podane z gęstym kakaowym sosem dosłodzonym syropem z daktyli - wydawał się być wręcz puszysty po rozsmarowaniu na placuszkach! Całość oprószona kruszonymi orzechami, różnego rodzaju - migdałami, włoskimi, ziemnymi i laskowymi. Lekkie, puszyste, rozpływające się w ustach - od razu sprawiają, że poranek staje się jeszcze przyjemniejszy!
dyniowo-kokosowe placuszki z kakaowym sosem daktylowym oraz mieszanką orzechów
pumpkin-coconut spelt pancakes with cocoa-dates sauce and mix of nuts
Składniki: - 5 łyżek mąki orkiszowej (pełnoziarnista), ok. 1/2 szklanki
- łyżka złotego siemienia lnianego
- łyżka wiórek kokosowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 spore łyżki puree dyniowego (tu: z dyni piżmowej - butternut squash)
- ok. 1/4 - 1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać puree z dyni oraz dolać mleko. Dokładnie połączyć tak by powstała gęsta masa. Rozgrzać patelnię i smażyć dowolnej wielkości placuszki (na suchej patelni lub natłuszczonej olejem kokosowym). Podawać z dowolnymi dodatkami np. kakaowym sosem daktylowym (łyżka naturalnego kakao+łyżka syropu daktylowego+2 łyżki mleka sojowego). Posypać orzechami/podać z masłem orzechowym/tahini. Smacznego!
Rok akademicki czas zacząć! Już w poniedziałek pierwsze zajęcia, a wczoraj huczne (fajerwerki!!) zakończenie "Freshers Week", choć wydarzeń, warsztatów, spotkań i tak dalej nie ma końca! Jedno jest pewne, jestem szczęśliwa, że tutaj jestem. Wdzięczna, że mam taką możliwość. To niesamowite doświadczenie, które właśnie się rozpoczyna :)
Miłej soboty!
P.S. Bawcie się grzecznie w Poznaniu - duuużo uśmiechu, przyjemnej zabawy i pysznego jedzenia! :*