Jestem fanką wszelkich słodkich kremów, szczególnie o poranku. Wczoraj, mając pod ręką naturalne tofu oraz płatki owsiane i owoce postanowiłam zmiksować całość w ten sposób tworząc gęsty, śniadaniowy krem owsiany z tofu. Do środka wkroiłam banana oraz dodałam sporą ilość karobu. Dosłodziłam daktylowym syropem oraz lekko przełamałam tą słodycz sokiem z cytryny. Podałam z soczystym, pełnym witamin kiwi oraz jasnym, lejącym się masłem migdałowym. Taka prostota ostatnio zdecydowanie najbardziej mi odpowiada. Nieco mniej jesienne smaki, ale dziś była już dynia, bo też za oknem iście jesienna pogoda - pochmurno i deszczowo...
karobowo-bananowy krem owsiany z tofu podany z kiwi oraz masłem migdałowym
carob-banana oat cream with tofu served with kiwi and almond butter
Składniki:
- 4-5 łyżek płatków owsianych
- ok. 100-120g naturalnego tofu
- dojrzały banan
- łyżka syropu daktylowego
- 1/2 łyżki karobu
- 1/2 szklanki mleka owsianego (lub inne roślinne)
- do podania: dowolne owoce/bakalie/masła orzechowe/tahini
Płatki owsiane zmiksować z resztą składników i podawać z dowolnymi dodatkami. Można odstawić je na chwilę by całość zgęstniała lub przygotować wieczorem, a rano tylko wyciągnąć gotowe śniadanie ;) Smacznego!
Ojj, zmienna ta pogoda tutaj - raz słońce, raz deszcz, potem silny wiatr. Przyzwyczajam się, w końcu jutro już mija miesiąc odkąd mieszkam w Anglii. Niesamowite jak szybko upływa czas. Łapcie każdą chwilę, korzystajcie z życia jak najlepiej, cieszcie się kolejnym pięknym dniem! :)
Miłego piątku, a zarazem udanego początku weekendu!