Klasyk, czyli banan i masło orzechowe - ulubione połączenie Presleya (moje też), jeszcze tylko bekonu brakuje (nie, tutaj go nigdy nie znajdziecie)! :D Te smaki dziś ukryłam w owsiance - bez gotowania, nocnej - gęstej i kremowej. Do tego maca i słodkie daktyle - oba składniki dodają karmelowy posmak, co uwielbiam w śniadaniach i szczerze polecam. Jeszcze więcej zdrowia - podając całość wraz z lepkim, waniliowym puddingiem z chia. Jak dla mnie taka owsianka to najlepszy comfort food, który zawsze poprawia mi humor. Od razu można przyjemniej zacząć dzień :)
nocna orzechowo-bananowa owsianka na mleku sojowym z maca oraz daktylami podana z waniliowym puddingiem chia overnight peanut butter-banana oatmeal with soy milk, maca and dates served with vanilla chia pudding Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- kopiasta łyżeczka proszku z korzenia maca bio
- kilka posiekanych suszonych lub świeżych daktyli
- porządna łyżka masła orzechowego (tu: crunchy, 100%)
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
- 1/2 dużego dojrzałego banana
Płatki owsiane zalać na noc mlekiem - wymieszane wraz z maca, daktylami i masłem orzechowym. Rano rozgnieść banana na puree i dodać do owsianki. Wymieszać. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
pudding chia: łyżka nasion chia, 1/3 szkl. mleka roślinnego, mielona wanilia, 1/4 rozgniecionego dużego banana(dodać rano) - wymieszać dwa razy wieczorem (drugi raz po godz. czy dwóch) - rano pudding będzie gotowy (dodać tylko banana); opcjonalnie można dosłodzić
Potrafi ktoś zatrzymać czas? Upływa jak szalony, niczym błyskawica. Jednak, to chyba dobrze... Znak, że przyjemnie mija. Poza tym, coraz bliżej końca i nowego początku w moim życiu, co akurat bardzo mnie cieszy :)
Miłego piątku!