Prosty i szybki (czyli standardowo, bo nie lubię komplikować sobie życia :v) przepis na ketchup. Używam go zwykle do warzyw, np. do frytek z batatów, pieczonej cukinii czy duszonej mieszanki warzyw, do omletów na wytrawnie, do mięsa - smażonego schabu czy wołowych burgerów, a także do
[domowej pizzy na spodzie z kalafiora]. Przygotowuję go na bieżąco, mniej więcej raz w tygodniu i przechowuję w plastikowej butelce z wygodnym dozownikiem - butelkę kupiłam za kilka zł w auchan, w okresie świątecznym, na etykiecie było napisane, że służy do dekoracji świątecznych wypieków, ja jednak od razu wiedziałam, że to idealna butelka na mój ketchup :3 Podobne butelki widziałam m.in. w tesco z przeznaczeniem na oliwę.
Ketchup jest bez cukru, octu spirytusowego i konserwantów, czyli wszystkiego co tak na prawdę zbędne, uzależniające, niezdrowe i za co niepotrzebnie przepłacamy.
Składniki na ketchup kupuję w auchan, 950g koncentratu kosztuje tam 6,29 zł, a ocet jabłkowy 2,09zł za 500ml (oczywiście najlepszy to taki niepasteryzowany, niestety jego cena jest znacznie wyższa, a ten przynajmniej nie ma siarki w składzie). Z tych półproduktów można uzyskać ponad 1kg ketchupu w cenie ok 7zł.
Składniki:
-5-6 łyżek koncentratu pomidorowego (30%)
-2 łyżki octu jabłkowego
-4 łyżki przegotowanej wody
-1/2 łyżeczki soli
Powyższy przepis jest maksymalnie podstawowy, jednakże można go urozmaicić o:
-2-3 łyżki oliwy z oliwek/masła klarowanego
-1-2 łyżeczki cukru kokosowego, miodu - zamiast białego cukru znajdującego się w sklepowym ketchupie
-suszoną cebulę
-pieprz lub suszony imbir - aby ketchup był pikantny
-suszony czosnek
-zioła prowansalskie
-lub inne dowolne zioła i przyprawy
Przygotowanie:
Wszystko razem dokładnie mieszamy, przekładamy do butelki (można użyć starej butelki po sklepowym ketchupie) - i gotowe.
duszona biała kiełbasa z porem, batatem, pieczarkami i ketchupem