O-rze-cho-wo! I to mocno orzechowo. Jeżeli lubisz orzechy tak jak ja, to ten przepis na zdrową, pyszną owsiankę na stałe zagości w twoim śniadaniowym menu. Syrop klonowy to swoją drogą moje odkrycie ostatnich dni. Wiele o nim słyszałam, a polane nim pancakes śniły mi się po nocach. W końcu postanowiłam wypróbować owe "cudo" i teraz już wiem, że to jest naprawdę smaczne cudo.
Składniki: (na jedną porcję)
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 4 orzechy laskowe
- 4 migdały
- 1 łyżka masła orzechowego
- syrop klonowy
Przygotowanie:
Do garnuszka wsyp płatki owsiane i zalej je mlekiem. Dodaj mielone orzechy włoskie, masło orzechowe oraz cynamon. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 6-8 minut mieszając od czasu do czasu. Jeżeli lubisz gęstszą owsiankę gotuj ją dłużej do uzyskania ulubionej konsystencji.
Na patelni podpraż lekko migdały oraz orzechy laskowe, a następnie je posiekaj.
Gotowe danie posyp podprażonymi orzechami, polej syropem klonowym i.. gotowe ;)