Już w najbliższą sobotę święto, będące dobrym pretekstem do pokuszenia się o jakiś miły gest w kierunku osób, które kochamy. Jak wiadomo czekolada to dobry afrodyzjak, a Walentynki + afrodyzjaki = udany wieczór. Oto moja propozycja na bardzo czekoladowe serca, które podbiją niejedno serce, rozbudzą zmysły i wypełnią wasze dusze dużą dawką rozkoszy.
Składniki: (na ok. 15 większych ciastek)
- 220g gorzkiej czekolady
- 70g masła
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 130g cukru brązowego
- 350g groszków czekoladowych lub posiekanej mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Gorzką czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. W większej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek i sól.
Ubij w osobnej misce jajka z cukrem tak, aby otrzymać jasną, puszystą masę. Następnie dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę z masłem i zmiksuj całość. Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Na końcu wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj wszystko za pomocą łyżki.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj po 1 łyżce masy na 1 ciastko. Zachowuj odstępy, gdyż podczas pieczenia ciastka się rozpływają.
Jeżeli chcesz uzyskać kształt serca posłuż się foremką. Jest to nieco brudniejsza robota, jednak warta efektu ;) Po przełożeniu do foremki łyżki ciasta, rozprowadź go równomiernie, a następnie unieś foremkę powoli tak, aby masa odkleiła się równomiernie (pod swoim ciężarem) od boków.
Ciastka piecz w temperaturze 180 stopni, około 12 minut.
Po upieczeniu zostaw je na 10 minut do ostudzenia na blaszce, a później przełóż na kratkę ..lub zjedz ;)