Tak bardzo spodobało mi się to połączenie, że pozostając przy nim spróbowałam lekkiej modyfikacji. Powstała ona jak większość wykonywanych przeze mnie przepisów przez połączenie informacji zebranych w Internecie i własnych koncepcji. Sernik kajmakowy vol. 2 ma bardzo kremową masę serową, słonawy, orzechowy spód i kajmakowy wierzch.
Składniki:
spód:
180 g herbatników (3 paczki)
100 g orzeszków ziemnych (bez soli)
60 masła
ok. 1/2 łyżeczki soli
masa serowa:
700 g sera
1 szklanka cukru
150 ml śmietanki 30%
3 jajka
budyń waniliowy
2 łyżki kaszy manny/ mąki pszennej
ponadto:
puszka masy kajmakowej
orzeszki ziemne
sól (najlepiej średnioziarnista)
Wykonanie:
ciastka i orzeszki zblednować na "piasek", wymieszać z solą
masło rozpuścić dodać do ciastek i orzeszków, wymieszać
wyłożyć mieszanką dno formy, ugnieść, chłodzić w lodówce
*(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
ser utrzeć krótko z cukrem, dodać śmietankę
dodawać po jednym jajku, miksując
dodać budyń i kaszę mannę, dokładnie połączyć
masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej, 1/2 wyłożyć na kruchy spód- masa nie da się 'rozsmarować', dlatego lekko płyną należy po prostu w miarę równomierni pomazać spód
wyłożyć masę serową
piec ok. 60-70 minut w 150 stopniach
na ostudzony sernik wyłożyć resztę podgrzanej masy kajmakowej, udekorować orzeszkami, lekko oprószyć solą