Bardzo leciutkie, serowe pancakes, bo tak można je opisać. Jako punkt wyjścia obrałam przepis Nigelli, jednak w oryginale placuszki są dużo słodsze, co od razu mija się z celem, łyżeczka cukru wystarczy, poza tym dosłodzić można zawsze posypując cukrem pudrem już usmażone placuszki.
Składniki:
250 twarogu (o gładkiej konsystencji)
3 jajka
3 łyżki mąki
łyżeczka cukru
szczypta soli
Wykonanie:
twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, szczyptą soli i mąką
białka ubić na sztywno
połączyć za pomocą łyżki czy szpatułki z masą serową
smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu
ja uwielbiam placki z dodatkiem serka czy jogurtu, dlatego też tak jak podawałam, lecz żeby odejść od serowych dodatków do serowych placków, proponuję owoce, dżemy, a nawet sam cukier puder :)