Pyszniutkie racuchy, takie klasyczne a jednak nie do końca, bo z mąką pełnoziarnistą. Ale pierwsze jabłka trzeba wykorzystać w tradycyjny sposób. Mam nadzieję, że niedługo będziemy je jeść kilogramami.
Składniki:
150 g mąki pszennej tortowej
150 g mąki pszennej razowej
30 g drożdży
200 g zsiadłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 szklanki mleka+ do konsystencji
szczypta soli
2 jabłka
Wykonanie:
drożdze rozczynić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki
odstawić do podwojenia objętości
wymieszać jajko, zsiadłe mleko, cukier waniliowy, szczyptę soli, zaczyn
dodać mąki, dokładnie połączyć, dodać mleko, jeżeli ciasto jest zbyt gęste, odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia
jabłka obrać i pokroić w kostkę
dodać do wyrośniętego ciasta
smażyć z dodatkiem oleju lub tylko na natłuszczanej dobrej patelni