Warto wykonać ten przepis, gdy nie mamy ochoty na zalegający w lodówce serek homogenizowany lub typu sernikowego, W oryginale oczywiście jest włoska ricotta, jednak nie musimy trzymać się tego przypisu, aż tak sztywno by wyszedł pyszny.
Składniki:
250 g serka naturalnego homogenizowanego
2 jajka
100 g mąki (u mnie drobno mielona pełnoziarnista)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka oleju
mleko do konsystencji (ok. 2 łyżki)
Wykonanie:
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,
żółtka utrzeć z serkiem, i pozostałymi składnikami, dodać pianę z białek i wymieszać łyżką
gdy konsystencja tego wymaga dodać mleko (zależy od serka)
smażyć według upodobań z dodatkiem tłuszczu lub bez, na średnim ogniu, gdyż placuszki rosną dosyć wysokie i potrzebują czasu by dojść w środku a nie tylko przypiec z zewnątrz