Myślę, że nawet o tej porze roku możemy choć trochę przenieść się w ciepłe dni lata. A to za sprawą typowo letniego akcentu w tym cieście truskawek i porzeczek. Mimo, że są to owoce mrożone w cieście w ogóle tego nie czuć. A połączenie pianki, kruchego ciasta i owoców to już lato w pełni. Przynajmniej na chwilę. Ta lekka pianka smakuje trochę jak ptasie mleczko. Natomiast do ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej i uważam, że nadaje ciastu jeszcze większej kruchości, co więcej jedli je nawet 'smakosze', którzy pełnoziarnistych wypieków raczej nie lubią i smakowało, także tym bardziej polecam.
Składniki:
5 jajek
250 g masła
2,5 szklanki mąki (można pomieszać z pełnoziarnistą)
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40g)
3/4 cukru (zmniejszyłam ilość)
2 łyżki oleju
500 g owoców (mrożonych)
Wykonanie:
z mąki, 5 żółtek, masła, cukru pudru, szczypty soli zagnieść ciasto
1/3 zamrozić w formie kulek/wałeczków, 2/3 schłodzić
gdy ciasto będzie już schłodzone: 5 białek ubijać ze szczyptą cukru, potem stopniowo, nie przestając ubijać dodawać cukier, aż do momentu, gdy piana będzie sztywna i zdolna pokonać siły grawitacji po przewróceniu miski o 180 stopni
dodać powoli budynie, miksując na wolnych obrotach, tak samo postąpić z olejem
ciasto rozwałkować na kształt foremki
wyłożyć masę piankową
na niej ułożyć owoce
na owocem zetrzeć zamrożone ciasto
piec ok. 35-50 minut w temperaturze 170 stopni
na dolnym poziomie piekarnika