Owsiankę z mlekiem i dodatkami jem praktycznie codziennie na śniadanie, gdy tylko nie wymodzę jakichś śniadaniowych naleśników czy kaszy jaglanej...
Zimowa owsianka musi być na ciepło, od razu jest łatwiej się obudzić, a potem wyjść z domu. Jeśli mam rano mało czasu śniadanie przygotowuję wieczorem, a na drugi dzień tylko podgrzewam. Ale po kolei...
Porcja owsianki:
ok. 2 łyżki płatków owsianych*
jabłko/banan **
3/4 szklanki mleka
według upodobań: bakalie, cynamon
wieczorem: zalewamy płatki, wymieszane z cynamonem, pokrojonym w kostkę jabłkiem/bananem wrzątkiem
rano: owsiankę podgrzewamy, dodajemy mleko, bakalie ( u mnie często suszona śliwka i morela), zawsze zagotowuje całość
*często daje owsiane i żytnie, pół na pół
**to oczywiście propozycja, ale moim zadaniem te owoce najbardziej pasują do zimowej owsianki i są o tej porze dostępne