Czy naleśniki to danie typowo francuskie? Źródła mówią, że jednak włoskie natomiast w XVI wieku żona króla Francji Katarzyna Medycejska przywiozła je do ojczyzny serów i wina. Jednak mają w sobie coś co od razu nasuwa skojarzenie z Francją -lekkość, elegancję, szykowność. Mi też kojarzą się z wakacjami, gdzie w nadmorskich kurortach mieszczą się wielkie naleśnikarnie serwujące to danie z każdym z możliwych nadzień zarówno na słodko jak i słono.
Naleśniki z truskawkami to jest coś, to już prawie jak wakacje. W wpisie znajdziecie przepis na idealne ciasto naleśnikowe, pasujące do słodkich kombinacji, lub jeżeli nie dodacie cukru- również do wytrawnych.
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
2 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
sól
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
nadzienie:
truskawki zblednowane na mus
truskawki pokrojone w plasterki
kremowy twarożek, cukier puder do smaku
Wykonanie:
jajko roztrzepać ze szczyptą soli, cukrem waniliowym, dodać mleko
wsypać mąkę, dokładnie połączyć
na końcu ciągle mieszając i kontrolując konsystencję dodawać ciepłą wodę
smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu
serek wymieszać z cukrem, wyłożyć na naleśniki, ułożyć pokrojone truskawki, chwile zapiec na patelni, gotowy polać musem truskawkowym
voila