Na przygotowanie tego prostego deseru wystarczy nam zaledwie 5 minut. Tak więc gdy macie ochotę na babeczki, a nie macie czasu by je piec, polecam babeczkę z kubeczka. Dziś przedstawiam ją w wersji z mąką kukurydzianą. Jest naprawdę sycąca nadaje się więc na śniadanie.
składniki:
- jajko
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka oliwy
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka miodu
Jajko rozbijamy w miseczce, bełtamy. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy. Gdy otrzymamy masę o konsystencji gęstej śmietany przelewamy ją do dużego kubka. Mikrofalówkę nastawiamy na 3 minuty na największą moc. Wstawiamy kubek i czekamy aż nasza babeczka się upiecze. Musimy kontrolować czy się nie przypala.
Gotową babeczkę możemy podać z domowym dżemem, masłem orzechowym lub innym smarowidłem. Ja swoją zjadłam z dodatkiem kremu kakaowego z awokado i jogurtem naturalnym.