
Pulchny biszkopt, puszysta masa i co najlepsze – chrupiąca, czekoladowa warstwa! Ten tort to prawdziwy przysmak dla smakoszów czekolady! : )
Biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka, rozmiar
- 120 g cukru
- 110 g mąki pszennej
- 20 g mączki ziemniaczanej
- 40 g kakao
- 60 g roztopionego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki amaretto
Poncz do nasączenia:
- 60 g cukru
- 60 ml wody
- 50 ml amaretto
Błyszcząca polewa:
- 200 ml śmietanki 30%
- 115 g kakao
- 250 g cukru
- 225 ml wody
- 50 g miodu
- 25 g żelatyny + 40 ml wody
Chrupiąca warstwa czekoladowa:
- 4 tabliczki czekolady Fin Carre Crusti Choc
- 65 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 20 g miekkiego masła
Mus czekoladowy:
- 100 g czekolady deserowej
- 4 żółtka
- 50 g cukru
- 50 ml wody
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka żelatyny + 20 ml wody
- 15 ml amaretto
- 150 g śmietanka 30%
Dekoracja:
- Wafelki w polewie czekoladowej
Biszkopt czekoladowy
Spód tortownicy o średnicy 22cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Przeczytaj cały przepis - Czekoladowy tort z chrupiąca warstwą at AleTorcik!.