Na małe grzeszki możemy sobie pozwolić a dietetyczna wersja kremu pozwala na ciut więcej grzeszku :D Szybkie, proste i pyszne, bez użycia miksera !
Składniki:
- 7 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
3 łyżeczki kakao
- 1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
dietetyczny krem:
- 200g twarogu chudego
- 2 łyżki miodu
- około 3 łyżki mleka
- szczypta czerwonego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
Jajko wraz z mlekiem, olejem i szczypta soli roztrzepujemy trzepaczką do połączenia składników. Następnie w oddzielnym naczynku łączymy składniki suche czyli mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypujemy do składników mokrych łącząc całość ze sobą. Masa nie musi być bardzo dokładnie wymieszana dlatego robimy to albo trzepaczką albo większą łyżką. Muffiny przelewamy do papilotek i pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Aby przygotować krem potrzebujemy rozpuścić miód wraz z odrobiną mleka (około 3 łyżki) i dodać do 200g twarogu wsypać odrobinę barwnika, a następnie całość zblendować blenderem na gładką masę. Aby konsystencja kremu była odpowiednia można dodać więcej mleka w zależności od indywidualnych preferencji. Na ostudzone muffinki nakładać krem małą łyżeczką lub rękawem cukierniczym.