Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Akademia Ciastek
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
160
Kategorie
1
Kruche ciasteczka jeżyki
Czasem, gdy mam chwilę, lubię przeglądać przeróżne strony w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na kruche ciasteczka. Tak też robiłam w czasie ostatnich pochmurnych wieczorów i natrafiłam na kilka cudownych pomysłów, które postanowiłam jak najszybciej wypr...
Akademia Ciastek
Ciasteczka z kurkumą
Podobno kurkuma jest zdrowa, a słodkie ciastka już raczej nie. Ponieważ uwielbiam słodycze, nie jestem w stanie wytrwać dnia bez chociażby jednego małego ciasteczka, postanowiłam poszperać w internecie i znaleźć coś w miarę zdrowego, a przynajmni...
Akademia Ciastek
Ciasto bananowe z daktylami i płatkami owsianymi
Co tu dużo pisać. W ostatnim czasie banany kupowałam w ilościach hurtowych. Jadłam je i jadłam, aż wreszcie trochę mi się przejadły i zostały tak trzy sztuki, nikomu niepotrzebne, wyparte przez soczyste gruszki i rumiane jabłuszka. Tak leżały, aż...
Akademia Ciastek
Placek drożdżowy z jeżynami
Wrzesień w tym roku zachwyca pogodą. Chociaż ciężko siedzi się w pracy, gdy na doworze jet tak ładnie (w głowie mam tylko rower i leżenie na zielonej trawce), to i tak wolę to od pluchy i szarości, które z pewnością i tak do nas niedługo przybędą. Korz...
Akademia Ciastek
Tarta z kremem budyniowym i jeżynami
Niezwykłe połączenie słodkiego kremu i kwaskowych owoców jeżyn, a to wszystko na chrupiącym kruchym cieście.Składniki:Ciasto:- 2 szklanki maki krupczatki,- 0,5 szklanki cukru,- kostka zimnego masła (200g),- 2 żółtka,- łyżeczka proszku do pieczeni...
Akademia Ciastek
Marynowana papryka
Marynowane papryczki charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem. Pasteryzowane marynaty możemy przechowywać przez wiele miesięcy. Świetnie nadają się jako dodatek do mięs i sałatek. Składniki:- papryka żółta i czerwona.Przyprawy na każdy słoik:- 0,5 łyż...
Akademia Ciastek
Kiszone ogórki
Kiszone ogórki to źródło witamin i minerałów. Doskonale nadają się jako dodatek do wielu tradycyjnych polskich dań. Zimą możesz przygotować z nich aromatyczną zupę ogórkową. Składniki:- ogórki- korzeń chrzanu,- liście chrzanu,- liście wiśni, ...
Akademia Ciastek
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Większość placków drożdżowych, które miałam przyjemność piec i jeść miały w swoim składzie różnego rodzaju owoce. Dzisiaj proponuję ciasto dla tych, którzy a owocami w wypiekach nie przepadają. Ciasto smaczne i mięciutkie zwieńczone słodką i chrupiącą ...
Akademia Ciastek
Rogaliki drożdżowe z malinami
Rogaliki z malinami to połączenie słodkiego ciasta drożdżowego z lekkim kwaskowym smakiem malin. Świetnie nadają się na przekąskę zarówno w pracy jak i w trakcie wakacyjnych podróży. Składniki:- 3 szklanki mąki pszennej,- 0,5 szklanki cukru,- szklanka ...
Akademia Ciastek
Pomidory w słoikach idealne na zimę
Pomidory są bardzo smaczne i zdrowe, ale niestety są także delikatne. Poniżej przedstawiam szybki sposób na pomidory w słoikach, które później używamy do przygotowywania pysznych zup i sosów.Pomidory myję i sparzam, a następnie obieram ze skórki i prze...
Akademia Ciastek
Ciastka maślane z sezamem
Fajne połączenie ciastek z sezamem i otrębami. Polecam wszystkim, którzy lubią przegryźć w ciągu dnia "coś słodkiego". Zdecydowanie lepsze od czekoladowych batoników. Składniki: - kostka miękkiego masła,- 0,5 szklanki cukru trzcinowego,- ...
Akademia Ciastek
Tort gruszkowy
Tort gruszkowy tym razem dla małego piłkarza, dlatego został udekorowany w specyficzny sposób. Lekki i smaczny o delikatnym smaku. Składniki:Biszkopt:- 6 jaj,- szklanka cukru,- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,- 2 łyżki mąki pszennej,- łyżeczka pr...
Akademia Ciastek
Kompot ze śliwek "Renkloda"
Lato to także czas zapraw. Wielu z nas przygotowuje się na nadejście zimy "pakując" owoce i warzywa w słoiki. Jednym z takich owoców są śliwki "Renklody".Wykonanie:Śliwki myję i wkładam do słoików o pojemności 1l. Owocami wypełniam całe naczynie....
Akademia Ciastek
Sernik z malinami
Lato to czas kiedy można, a właściwie powinno korzystać się z sezonowych owoców. Maliny, to owoce bardzo delikatne, a przy tym smaczne i zdrowe. Dzisiaj proponuję sernik na kruchym spodzie z galaretką i soczystymi malinami.Składniki:Ciasto:- 0,5 szklan...
Akademia Ciastek
Rolada z jagodami
Rolada to bardzo efektowny sposób na zaserwowanie ciasta biszkoptowego. Do jej wykonania potrzeba troszkę więcej czasu, niż w przypadku tradycyjnych ciast, ale trud z pewnością się opłaci.Składniki:Ciasto:- 1,5 szklanki mąki pszennej,- 0,5 ...
Akademia Ciastek
Bułeczki z czarną porzeczką
Bułeczki z czarną porzeczką to moja propozycja na smaczny podwieczorek. Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowym nadzieniem to połączenie idealne. Bułeczki można zamrażać, a gdy będziecie mieli ochotę, ciasto wkładacie do piekarnika i odgrzewacie....
Akademia Ciastek
←
Poprzednia
4
5
6
7
8
Następna
→