Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Akademia Ciastek
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
160
Kategorie
1
Zupa krem z patisonów
Dzisiaj na obiad przygotowałam zupę krem z patisonów. Zupa ma lekko słodki smak i jest bardzo delikatna. Możesz ją podać z gęstym jogurtem, grzankami lub pietruszką. Składniki:- 4 patisony,- 2 -3 marchewki,- dwie średnie cebule,- 2 łyżki masła,- 3 szkl...
Akademia Ciastek
Placek drożdżowy z agrestem i kruszonką
Latem staram się wykorzystywać w kuchni owoce krajowe, chociażby takie jak agrest. Dzisiaj przedstawiam przepis na placek drożdżowy z tymi wyśmienitymi owocami. Drożdżowiec jest ciastem, które z powodzeniem można zabrać w letnią podróż. Jego zaletą jet...
Akademia Ciastek
Pierogi z białym serem i cukrem
Pierogi, to jedno z najmilszych wspomnień mojego dzieciństwa. Można jeść je na słodko, słono, czy też ostro. Mogą być gotowane, ale i pieczone. Co ważne, są łatwiejsze w wykonaniu, niż mogłoby się wydawać, a do przygotowania ciasta potrzebne są s...
Akademia Ciastek
Placki z patisona i cukinii
Dzisiaj na obiad smaczne i szybkie placki zrobione z sezonowych warzyw. Ponieważ w tym roku posiałam patisony i cukinie, a pogoda sprzyja ich wzrostowi będę zmuszona spożywać wspomniane warzywa w ogromnych ilościach (chociaż wcale nie narzekam :))... D...
Akademia Ciastek
Sorbet malinowy
Dzisiaj dla ochłody proponuje domowy, pozbawiony sztucznych barwników, sorbet malinowy. Ponieważ jest to deser, powinien być słodki, dlatego dodałam również cukier. Jego ilość zależy od waszych upodobań, możecie dodać go więcej lub mniej. Osobiście uwa...
Akademia Ciastek
Pizza z szynką i pieczarkami
Ten przepis to moje najnowsze odkrycie. Zawsze gdy piekłam pizze, nie do końca byłam zadowolona. Ciasto znacznie różniło się od tego, którym mogłam raczyć się w lokalnych restauracjach. Nie było dość cienkie, różniło się smakiem. Tym razem udało mi się...
Akademia Ciastek
Racuszki z sosem malinowym
Racuszki zjadam zarówno na obiad jak i na podwieczorek. Robi się je szybko ze składników, które zawsze mam w swojej kuchni. Tym razem, korzystając z dobrodziejstwa lata jakim są świeże owoce, racuchy polałam wyśmienitym sosem malinowym.Składniki:...
Akademia Ciastek
Placek drożdżowy z kruszonką i rabarbarem
Jeśli masz w domu truskawki i rabarbar, a nie za bardzo wiesz, co możesz z nimi zrobić, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Jest to puszyste ciasto drożdżowe z ciekawym połączeniem wspomnianego rabarbaru i truskawek, a to wszystko obsypane grubą w...
Akademia Ciastek
Szybkie kokosanki
W porównaniu do kokosanek, które piekłam ostatnim razem, te są wilgotne i bardzo miękkie. Chociaż wyglądem przypominają panierowane piersi kurczaka :), to smakiem przypominają popularne kokosowe batoniki na literę "b".Składniki:- 200 g wiórków kokosowy...
Akademia Ciastek
Babeczki z jabłkiem
Babeczki, czy jak kto woli muffinki, to sposób na szybki deser, który w dodatku możesz zabrać do pracy, czy na wycieczkę. Ponieważ bardzo lubię jabłka do moich dzisiejszych babeczek dodałam właśnie ten owoc.Składniki:- 2 szklanki mąki pszen...
Akademia Ciastek
Ciasteczka z maszynki z żurawiną
Ponieważ całkiem niedawno sprawiłam sobie maszynkę do ciastek, zamiast tradycyjnych kruchych, robionych za pomocą wykrawaczy, po raz kolejny przygotowałam ciastka właśnie za pomocą wspomnianej maszynki. Tym razem z żurawiną i cukrem wanilinowym. ...
Akademia Ciastek
Babeczki z rodzynkami, pestkami dyni i płątkami owsianymi
Babeczki można przygotowywać na tysiąc sposobów. Z różnych rodzajów ciast, z najróżniejszymi dodatkami. Tym razem dodałam płatki owsiane, rodzynki i pestki dyni. Końcowy efekt bardzo mnie zadowolił i dlatego dzielę się nim z Wami na moim blogu. Składni...
Akademia Ciastek
Babeczki z kokosem
Babeczki dla miłośników wiórek kokosowych. Wcześniej wykorzystywałam je do wypiekania kokosanek. Tym razem dodałam je do muffinek.Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej- 0,5 szklanki cukru- 4 jajka- szczypta soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia- ...
Akademia Ciastek
Kruche ciasteczka z maszynki
Dzisiaj kruche ciasteczka z maszynki, w wiosennym wydaniu. Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej - 3 żółtka- 0,5 szklanki cukru pudru - kostka miękkiego masła (200 g)- 2 łyżeczki wódki - szczypta soliWykonanie:1. Masło ucieram z cukrem pudre...
Akademia Ciastek
Bułeczki z prażonymi jabłami
Bułeczki z prażonymi jabłkami to świetne połączenie puszystego ciasta drożdżowego i soczystych jabłek. Uważam, że są wygodniejsze od drożdżówek ponieważ całe nadzienie jest zamknięte w ich wnętrzu i pod wpływem ciepła nie rozpłynie się w śniadaniówce.&...
Akademia Ciastek
Energetyczne batony z nasionami i rodzynkami
Dzisiaj postanowiłam przygotować batoniki z płatków, nasion i rodzynek. Świetnie sprawdzają się jako przekąska do pracy. Są sycące i z pewnością zdrowsze od batonów z automatu. Składniki:- szklanka płatków owsianych - pół szklanki płatków żytnich...
Akademia Ciastek
←
Poprzednia
2
3
4
5
6
Następna
→