Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Akademia Ciastek
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
160
Kategorie
1
Drożdżówki z dżemem z czarnecj porzeczki
Dziś "DZIEŃ KOBIET", z tej okazji postanowiłam zadbać o swoje kobiece podniebienie i upiekłam mięciutkie drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki. Wybrała akurat ten dżemik, ponieważ uważam, że czarna porzeczka jest najbardziej aromatycznym owocem spośr...
Akademia Ciastek
Szneki z glancem
Gdy na dworze robi się wiosennie, ruszamy na rowerowe wycieczki. Im są one dłuższe, tym lepiej. Jadąc tak przed siebie, podziwiając widoki, robimy się coraz bardziej głodni. Wtedy zatrzymujemy się na herbatę z termosu i ...
Akademia Ciastek
Gotowany schab - przepis idealny
Gotowany schab z powodzeniem można traktować jako świetny dodatek do kanapek, chociaż w moim domu najczęściej jest po prostu podstawą wszelkiego rodzaju garmażerek, które są serwowane przy okazji różnych uroczystości. Jego ogromną zaletą jet to, że w c...
Akademia Ciastek
Naleśniki z jabłkiem
Naleśniki to jedno z ulubionych dań mojego dziecka. Ponieważ dość często o nie prosi, a niestety jest ostatnio straszliwym niejadkiem, staram się komponować ciasto naleśnikowe z najróżniejszymi dodatkami. Tym razem coś dla miłośników jabłek. Spróbujcie...
Akademia Ciastek
Naleśniki
Placuszki z marchewki
Placuszki o słodkawym smaku. Możesz podać je zarówno na obiad jak i na śniadanie. Mogą być również dodatkiem do zup. Ich ogromną zaleta jest prostota i krótki czas wykonania. Świetnie smakują z gęstym jogurtem.Składniki:- 3 duże marchewki- 2 jajk...
Akademia Ciastek
Szarlotka według przepisu Siostry Anastazji
Najbardziej lubię szarlotki przygotowywane ze świeżo startych lub pociętych owoców. Te z musem są smaczne, ale jednak bardziej wolę w wersji z jabłkami tartymi na dużych oczkach. Będąc dzieckiem nienawidziłam jabłek poddanych obróbce termicznej. pieczo...
Akademia Ciastek
Naleśniki z natką pietruszki
Naleśniki to rewelacyjna sprawa, szczególnie jeśli zmęczona wracasz do domu, a rodzina domaga się obiadu w trybie pilnym. do ich przygotowania wystarczy tylko kilkanaście minut, tym razem w wersji bez cukru.Składniki:- jajko,- szklanka mleka,- 1,...
Akademia Ciastek
Pierniczki świąteczne
Kolejny przepis na smakowite pierniki z dużą zawartością miodu. Ciasto warto zagnieść wieczorem, tak aby móc pozostawić je na kilkanaście godzin w chłodnym miejscu.Jak zwykle z piernikami bywa, przy ich pieczeniu kuchnia zamieniła się w pracownię...
Akademia Ciastek
Pierniczki świąteczne (II)
Uwielbiam pierniczki w każdej postaci. Poniższy przepis bardzo przypadł mi do gustu, nie tylko z powodu wyśmienitego smaku ciasteczek, ale również ze względu na przyjemną i łatwą w formowaniu konsystencję ciasta. Ciasto się nie lepi, a jednocześnie jes...
Akademia Ciastek
Bułki dyniowe
Prezentowane bułki to jeden z przykładów wykorzystania puree dyniowego. Przepis znalazłam na stronie http://przepisnachleb.pl. Spróbowałam i nie żałuję. Ponieważ nie miałam dyni o odpowiednio intensywnym kolorze, dodałam trochę kurkumy i wyszły przepię...
Akademia Ciastek
Sałatka owocowa przedszkolaka
Małe dziecko ma naturalna potrzebę bycia samodzielnym. Jest dumne z tego, że może i potrafi zrobić coś własnymi rączkami. Jest szczęśliwe, gdy przygotuje potrawę, która smakiem oczaruje wszystkich domowników. Jednym z wielu dań, które może samodz...
Akademia Ciastek
Pączki tanie
Może i nazywamy je tanimi, ale z pewnością są bardzo smaczne. Ich "taniość" polega na tym, że przygotowujemy je z mniejszej ilości jaj, cukru i masła, czyli są mniej kaloryczne.Składniki:- 3 szklanki mąki pszennej,- 3 żółtka,- 1/5 szklanki cukru,...
Akademia Ciastek
Rogale marcińskie
Rogale z ciasta półfrancuskiego nadziewane białym makiem, które wypieka się w Poznaniu, zawsze na 11 listopada - czyli w dniu imienin Marcina. Choć wykonywane według tradycyjnej receptury, to kupowane w różnych cukierniach, zawsze różnią się smakiem i ...
Akademia Ciastek
Puree dyniowe
Puree dyniowe, to świetna baza do wielu potraw. Można je przechowywać w słoikach przez kilka miesięcy.Składniki:- niewielka dynia,Wykonanie:1. Dynię myję i kroję na kilka części. Za pomocą łyżki pozbywam się pestek (pestek nie wyrzuca...
Akademia Ciastek
Ciastka grzybki
W moim przekonaniu to najbardziej jesienne ciasteczka jakie do tej pory piekłam. Do złudzenia przypominają prawdziwe grzyby, a do tego smakują obłędnie. pomysł na ich wykonanie znalazłam w książce Siostry Anastazji ale przygotowałam je ze składników, k...
Akademia Ciastek
Ciasto mleczna kanapka bez mleka w proszku
Któż z nas nie lubi ciast przekładanych. No dobra... pewnie ktoś taki się znajdzie, ale zapewne nie w moim najbliższym otoczeniu :) Ciasto swym wyglądem przypomina mleczną kanapkę, ale z powodu braku mleka w proszku i braku większego przekonania do teg...
Akademia Ciastek
←
Poprzednia
3
4
5
6
7
Następna
→