Leczo to cudowne letnie danie. Zdrowe, kolorowe i z niewielką ilością tłuszczu. W zależności od tego jakie warzywa lubimy możemy je dowolnie modyfikować. A oto przepis na moje leczo:
Składniki:
3-4 papryki w różnych kolorach
1 marchewka
1 cebula
4 duże pieczarki
3 pomidory
1 cukinia
sól, pieprz, majeranek, mielona słodka papryka
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia (ok. 2-3 łyżki)
natka pietruszki do ozdoby
Przygotowanie:
Obieramy marchewkę i kroimy w talarki, podsmażamy. W międzyczasie kroimy cebulę i dodajemy do marchewki. Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem zaś w 2-3 cm kawałki. Dorzucamy umyte i pokrojone w dużą kostkę pieczarki, pomidory i na końcu cukinię, dodajemy przyprawy i na małym ogniu dusimy ok. 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.
Leczo bardzo dobrze smakuje podane z odrobiną śmietany lub bardzo gęstego jogurtu. Poza tym można go użyć jako warzywnego sosu do placków ziemniaczanych :) pychota...