To już ostatnia wielkanocna propozycja tego roku. Pozostaje mi już tylko złożyć Wam świąteczne życzenia. Jak pokazują wydarzenia ostatnich dni w Belgii to właśnie spokoju życzymy sobie teraz najczęściej i najbardziej. Kochani, życzę Wam także Dobrego Przeżywania, ukochanych ludzi wokół, ciepła, słońca i światła oraz aby poczucie odnowy i odrodzenia towarzyszyło nam w każdym dniu, z tych, które przed nami. Anna Sałatka warstwowa w szklaneczkachSkładniki:200 g zielonego ogórka (poza sezonem najlepiej bio)
300 g świeżego ananasa (można zastąpić tym z puszki)
3 jajka
1 awokado
250 g surowego łososia
kilka kromek czerstwego pieczywa
masło klarowane i 1 ząbek czosnku do przygotowania czosnkowych grzanek
Na sos:ząbek czosnku
300 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:1. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Jeżeli jogurt jeszcze przed połączeniem z pozostałymi składnikami wydaje nam się zbyt wodnisty, przelewamy go chwilę wcześnie na sitko wyłożone gazą i pozostawiamy do odcieknięcia.
2. Łososia pieczemy na parze. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Ogórka, ananasa i awokado kroimy w kostkę, przekładamy do osobnych miseczek. Pokrojone awokado skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy lekko solą, a do miseczki wkładamy też pestkę z awokado - w ten sposób nie stanie się ciemne.
4. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę.
5. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy czosnek posiekany drobno, chwileczkę szklimy, dokładamy pokrojone pieczywo, mieszamy, pozostawiamy do zrumienienia, mieszając od czasu do czasu.
6. Przygotowujemy 4 szklaneczki. Na dnie każdej wykładamy kolejno awokado, ananas, ogórek i jajko, na każdej z warstw wykładając po łyżeczce sosu. Na koniec, na wierzchu układamy pokrojonego łososia. Tuż przed podaniem posypujemy czosnkowymi grzankami. Podajemy.