A może wcale nie trzeba wiedzieć, jak żyć? Może wystarczy wiedzieć, jakich błędów nie popełniać?Przeczytane ostatnio:"(...) Przychodzi jej do głowy, że nie tylko książki są pełne ludzkich historii. W czasie, gdy jedni piszą, a drudzy czytają powieści, wszyscy starają się trzymać własne dzieje w ukryciu." Herbjorg Wassmo "Te chwile"Lubię takie ciasta. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans. W godzinę gotowe do podania. Znika jeszcze szybciej. To chyba dobrze o nim świadczy?
Kanadyjska szarlotka Froda
Składniki:
4 jabłka golden delicious
1,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
8 dag masła
1,75 szklanki brązowego cukru (dodaję niepełną szklankę)
2 jajka
2 łyżki mleka
2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
Do tortownicy: 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej
Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę.
2. Przesiewamy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodajemy masło pokrojone w kostkę i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodajemy jabłka, cukier (jedną łyżkę pozostawiamy) oraz jajka ubite z mlekiem.
4. Mieszamy, przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.
5. Posypujemy odłożonym cukrem.
6. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor.
7. Studimy i oprószamy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze stron
Ugotuj.to
Smacznego!