Oba wspomniane przepisy pojawiły się już na blogu, zdobywając spore uznanie. Zatem polecam! Podobnie jak i dzisiejszą propozycję – zacny, treściwy gulasz z bakłażanem. Kto musi dodać mięso, dodaje, reszta za mną.
Bakłażan z pieczarkami , (chorizo), cieciorką i pomidorami
Składniki:700 g dojrzałych pomidorów1 duży bakłażan (ok. 350 g)1 cebula3 ząbki czosnkusok z cytrynyoliwa1 słoik cieciorki (lub 200 g ugotowanej)500 g pieczarekopcjonalnie* – 150 g chorizo lub wędzonego boczku (zależnie od dostępności)sól, pieprz, cynamon, oregano lub zioła prowansalskiePrzygotowanie:1. Na oliwie szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pokrojony drobno czosnek. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasz gulasz. 2. Na tej samej patelni umieszczamy pieczarki (najlepiej w całości, jeśli są małe, jeśli nie – pokrojone na połówki lub ćwiartki), skrapiamy je sokiem z cytryny, mieszamy i podduszamy, następnie przekładamy do garnka z cebulą.3. Na tę samą patelnię przekładamy pokrojonego w dużą kostkę bakłażana, dusimy przez chwilę, umieszczamy w garnku. 4. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka.5. Dokładnie mieszamy zawartość garnka i gotujemy do momentu, aż pomidory się rozpadną, a powstały z nich sos zgęstnieje. 6. Dodajemy cieciorkę i ewentualnie chorizo pokrojone w plasterki. Doprawiamy. 7. Podajemy oprószony parmezanem. *przygotowuję sobie ten gulasz bez mięsa, ale tym, którzy wolą potrawy mięsne polecam wersję z chorizo lub boczkiem, w obu przypadkach mięso należy wcześniej wytopić na patelni i osuszyć na ręczniku papierowym.
Smacznego!