Pasta penne z chorizo i pomidorami
Świetne, syte i wyraziste w smaku danie. Zaskoczy Was połączenie smaków chorizo i mascarpone.
składniki:
250 dkg makaronu penne
80 g (kilkanaście plasterków) cieniutko pokrojonej kiełbasy chorizo
250 g serka mascarpone
2 duże pomidory
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz
wykonanie:
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, czosnek drobno siekamy i wrzucamy na chwilę na patelnię, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i chwilę smażymy. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę i smażymy z chorizo i czosnkiem 1 minutę. Dokładamy serek mascarpone i smażymy tak długo na niewielkim ogniu, aż się rozpuści. Solimy, pieprzymy do smaku. Możemy dodać kilka liści bazylii lub posiekana natkę pietruszki. Sos łączymy z makaronem i podajemy gorące.