Szukając innego smaku, który mogłabym zaserwować na obiad / kolację postanowiłam wypróbować jeden z "gotowych" Winiary. Jako, że moja rodzina ubóstwia pierś z kurczaka i wszystko kręci się wokół niej wybrałam Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami.
Zapach unoszący się po otwarciu opakowania naprawdę był obiecujący. Co prawda moja córka nie cierpi czosnku ale pomyślałam, że uda mi się przemycić te śladowe ilości :)
Tak jak napisane na opakowaniu, papirus jest dobrze przyprawiony, jednak pierś nie może być za gruba.
Mimo wszelkich moich obaw co do smażenia bez tłuszczu w tym wypadku naprawdę jest to możliwe. Aromat przypraw i ziół wydobywający się z zawiniątka zaostrza apetyt.
Pierś z kurczaka w takiej postaci to zawsze jakaś odmiana. Nawet najwięksi zwolennicy panierowanych kąsków czasem mają ochotę na inną wersję mięsa.
Kurczak pieczony w papirusie przybiera złoty kolor i to jest ten moment kiedy wiemy, że to "już" :)
Mięso robione w papirusie jest naprawdę bardzo soczyste, mięciutkie, aromatyczne.
Moja wersja z warzywami podana na obiadokolację.
Plusy:
- smak
- aromat
- kruchość mięsa
- wszystkie przyprawy w jednym opakowaniu
- cena
Minusy:
- papirus mógłby być trochę większy,
żeby zmieścić w nim większe kawałki kurczaka