Składniki:
Pół główki sałaty, parę łyżek śmietany, sól, pieprz, mielony czosnek, 3 – 4 plasterki szynki, mozzarella, 4- 5 anchois, 1 pomidor, 1/4 ogórka, parę rzodkiewek, 4 jajka ugotowane na twardo, szczypiorek, sos,sojowy, remolada lub majonez, 1- 2 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych.
Przygotowanie:
Sałatę umyć, porwać na małe kawałki, wymieszać ze śmietaną doprawioną solą, pieprzem i czosnkiem. Wyłożyć na talerz. Pomidor i ogórek pokroić w plasterki. Ułożyć wzdłuż sałaty.Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Skropić sosem sojowym. Ugotowane jajka podzielić na połówki. Ułożyć na talerzu. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Posypać sałatę. Plasterki szynki zwinąć w rulonik.Ułożyć na sałacie. Dodać anchois. Szczypiorek posiekać i również posypać sałatę. Na końcu dodać pokruszone płatki kukurydziane.