Składniki:
3 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 3/4 szklanki wody mineralnej, gazowanej, 1 -3 łyżeczki cynamonu, 2 małe, obrane cukinie, 2 czekolady z orzechami.
Przygotowanie:
Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodać powoli cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać cynamon, kakao i mąkę. Delikatnie wymieszać. Dodać wodę i olej. Ponownie wymieszać. Na samym końcu dodać startą na małych oczkach cukinię. Blachę natłuścić, ciasto wylać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok 45 – 50 min. W międzyczasie przygotować polewę. Czekolady połamać na małe kawałki, dolać niewielką ilość mleka, rozpuścić ( można w mikrofalówce). Rozsmarować na upieczonym cieście.