Przedstawiam wszystkim nieśmiertelną królową kasz- kaszę jaglaną w wersji typowo na lato. Danie można zajadać na ciepło i na zimno.
Jeśli chcecie zjeść na ciepło ,dodajcie szczyptę kurkumy. Kasza jaglana ma właściwości detoksykujące. Ugotowana we właściwy sposób, jest bardzo zdrowa i właściwie ma lekko orzechowy smak, ale nie jest taka wyrazista jak jej siostra kasza gryczana.
Dziś szybka i lekka propozycja .
Szybka, a to dlatego, że kaszo-maniacy mają zawsze jaglanki nad-stan w lodówce, zawsze ugotowana i przechowywana w szklanym pojemniku do żywności.
Wystarczy ją wyciągnąć i lekko uprażyć na oleju kokosowym ,aby była sypka, ciepła i po prostu pyszna.
Warto ją mieć pod ręką, bo można wyczarować na prawdę wiele pysznych i zdrowych dań, przede wszystkim szybkich i dających mnóstwo energii i radości.
Składniki w dowolnych ilościach
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko ze szczyptą soli, według instrukcji jaką podaje producent na opakowaniu.
Odłóż na bok. Międzyczasie opłucz jagody, odcedź na sitku, wsyp do rondla , dodaj starte na dużych oczkach jabłko. Zacznij przesmażać. Dodaj skórkę z cytryny oraz tymianek, ksylitol i wymieszaj.
Kaszę wyłóż na talerze, dodaj mus jagodowo-jabłkowy, posyp malinami i dodaj miętę.
To wszystko. Można jeść wymieszane wszystko ze sobą , jest zdrowo i pysznie!
Jeśli chodzi o jagody to zdecydowanie należy tutaj użyć tych leśnych, naszych czarnych jagódek, które brudzą zęby :-)
Porcja zdrowia gotowa!