W swojej spiżarni znalazłam ostatni już słoiczek z jagodami. Udało mi się go uchować. :) Postanowiłam wykorzystać je do przepysznych jagodzianek. Ciasto oczywiście drożdżowe i bardzo puszyste. Do tego smak słodkich jagód.. mniam ! :)
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko + żółtko do posmarowania bułek
3 łyżki cukru
KRUSZONKA:
60 g mąki
2 łyżki cukru
30 g masła
1. Z drożdży, 2 łyżek mąki i 50 ml ciepłego mleka zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy będzie już gotowy dodać pozostałą mąkę, mleko, jajko i cukier. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli będzie się mocno kleić można podsypać mąką.
2. Z wyrośniętego ciasta odrywać takie same porcje ciasta, w zależności jakiej wielkości chcemy, żeby były bułki. Z każdej porcji ciasta formować placki i kłaść na środek nadzienie. Ciasto skleić i uformować bułeczki.
3. Bułki układać na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem i posypać kruszonką. Piec w 180 st.C przez 20 minut.