
Gulasz z szynki wieprzowej z dynią
Jeśli komuś jeszcze zostało trochę dyni w domu może wykorzystać ją na pyszny i rozgrzewający obiad.
Składniki na 4 porcje:
- ok. 400 gram obranej dyni
- ok. 400 gram szynki wieprzowej
- 1 czerwona cebula
- 1 mała biała cebula
- 1 papryka
- liść laurowy
- olej
- 3 łyżki suszonego tymianku
- szklanka wody
- ok. 400 ml pasaty pomidorowej
- 1 cała suszona papryczka pepperoni (opcjonalnie)
- przyprawy: pieprz, sól, suszona ostra papryka
Przygotowanie:
Mięso i dynię pokroić w kostkę, cebulę w pióra, a paprykę w paski. Mięso oprószyć pieprzem oraz solą.
Na rozgrzanej patelni lub w garnku podsmażyć mięso do zarumienienia się po czym dodać cebulę i łyżkę suszonego tymianku. Smażyć jeszcze około 5 minut po czym wszystko zalać wodą. Dodać liść laurowy, resztę tymianku, ostrą suszoną paprykę oraz opcjonalnie suszoną całą papryczkę. Wszystko razem dusić około 20 minut. Po tym czasie wyłowić liść laurowy, dodać pasatę i dusić mięso do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie dodać dynię oraz pokrojoną paprykę i dusić do momentu kiedy dynia będzie miękka. Podawać z kaszą gryczaną lub ryżem. Smacznego.