Dostałam od Teściowej trzy dynie. W tamtym roku wszystko przerobiłam na dynię w zalewie octowej - w domu bardzo ją lubimy. W tym roku postanowiłam zrobić mus, który jest podstawą do tworzenia wielu smacznych potraw. Dziś w mojej kuchni w zasadzie z tego co miałam pod ręką powstały takie oto zdrowe i sycące ciasteczka dyniowe. Rodzina najpierw sceptyczna, no bo jak to dynia w ciastku? Ale już od pierwszego kęsa zdania się zmieniły i dziś już wiem, że ciastka na pewno będę jeszcze robić nie raz! Wartości podane w przepisie są dokładne co do grama - bo z racji bycia na diecie redukcyjnej, muszę mieć każdą kalorię pod kontrolą!
Przepis na 31 sztuk:
- 1,5 szkl mąki jaglanej
- 1,5 szkl mąki owsianej
- 0,5 mąki tortowej
- szczypta cynamonu
- 50 g mieszanki bakaliowej
- garść żurawiny
- garść słonecznika
- 1 szkl musu z dyni
- 1,5 szkl mleka 2%
- 11łyżka oleju rzepakowego
- 133 g miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wsypać do dużej miski (bakalie pokroić w małą kostkę) i energicznie mieszać do uzyskania dość zwartej masy. Układać na blaszce w dość równych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciastka są ... no po prostu idealne.
Cała masa ma około 3000 kalorii
1 ciastko to około 96 kalorii
No bo kto powiedział, że zdrowe odżywianie musi być nudne?