To mój pierwszy eksperyment z mąką z ciecierzycy, ale na pewno nie ostatni
Gryczano-ciecierzycowe muffinki z dodatkiem wiśni wyszły przepyszne! Zobaczcie sami:

Składniki:
– pół szklanki mąki z ciecierzycy
– pół szklanki mąki gryczanej
– pół laski wanilii
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 7 łyżek ksylitolu
– szklanka maślanki
– 2 jajka
– wiśnie (na 12 babeczek miałam 36 wiśni – czyli po 3 wiśnie na babeczkę)
Przepis:
1. Wszystkie suche składniki, czyli: mąki, ksylitol, wanilię, sodę oczyszczoną wymieszaj w misce.
2. W drugiej misce wymieszaj roztrzepane jajka z maślanką.
3. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
4. Wlej ciasto do formy na muffinki.
5. Do każdej z babeczek dodaj wiśnie.
6. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
7. Babeczki posypałam ksylitolem zmielonym w młynku do kawy.
Tak wyglądały po wyjęciu z piekarnika:

Smacznego!!!
