Pamiętacie ten smak? Makaron polany przepysznym sosem z truskawek i śmietany... A może zamiast makaronu jedliście ryż? Ja zawsze wolałam kluchy, bo ryżu zwyczajnie nie lubiłam, Jakoś zazwyczaj wychodził w postaci rozmemłanej mamałygi i nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek w dzieciństwie jadła go na sypko (nie wspomnę już o szkolnych obiadach, gdzie ryż przypominał zbitą, białą grudę - ble!). Może to wina rodzaju rodzaju ryżu??? W każdym razie zdecydowanie wybierałam opcję makaronową i właśnie nią chcę się z Wami podzielić. Moi najmłodsi byli zachwyceni :)
Składniki:
- 2 garście dowolnego ugotowanego makaronu
- szklanka truskawek (ja miałam mrożone)
- 3/4 szklanki kefiru 1,5% (śmietany nie używam, ale Wy jak najbardziej możecie dodać śmietanę)
- miód naturalny
Przygotowanie:
- truskawki wkładam do rondelka i na najmniejszym ogniu rozmrażam
- gdy będą już miękkie blenduję je tak, żeby zostawić małe kawałeczki
- dodaję kefir oraz dosładzam miodem do smaku
- makaron polewam przygotowanym sosem
MNIAM!
To świetny deser dla Waszych milusińskich. Z pewnością lepszy od wszelkich cukierków, żelków, kupnych ciastek i wafli ze sztucznym kremem. Jeśli użyjecie makaronu lub ryżu pełnoziarnistego zyska jeszcze więcej zdrowia. Lubicie?