Pomysł na danie, które możemy mieć w lodówce na tzw. "czarną godzinę"? Na niezapowiedzianych gości i na apetyt na coś smacznego?
Proszę bardzo!
Śledź zielony w zalewie octowej z cebulką i ogórkiem konserwowym. Smakuje wspaniale.
Basiu - dzięki za przepis :)
Składniki:- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kartoflanki
- przpyprawa do ryb (u mnie: Kamis)
- olej do smażenia
- 1 kg śledzia zielonego
- 5 szkl. wody
- 1 szkl. octu
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek ketchupu łagodnego
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- słoik ogórków konserwowych
- 6 dużych cebul
Sposób przygotowania:
Śledzie umyj i osusz. Posyp ulubioną przyprawą do ryby. Rybę panieruj w mieszance bułki tartej, mąki pszennej i kartoflanej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Z wody, octu, cukru, oleju, koncentratu, ketchupu i przypraw przygotuj zalewę. Zagotuj ją i pozostaw do wystygnięcia.
Cebulę pokrój w grubą kostkę. Ogórki w drobniejszą.
Śledzie przekładaj cebulą i ogórkami. Całość zalej zimną zalewą. Przechowuj w lodówce.