20 lutego w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie Piotr Chyralecki (znawca i miłośnik czekolady) wraz z Pawłem Kibratem zabrali nas w niecodzienną podróż. Podróż po zaskakujących połączeniach smakowych. Bohaterem spotkania była... czekolada, którą łączyliśmy... no właśnie :)
Piotr Chyralecki przeszkolił nas w zakresie różnic między czekoladami - degustowaliśmy 70%, 90% i czekoladę z pomarańczą...
Opowiedział też o tym, z czym poszczególne czekolady łączyć, by wydobyć z nich pełnię aromatu...
.jpg)
A później to już zaczęło się dziać...
Była przepyszna wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami...
Była pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru i chilli oraz marakuji podana na smażonych chińskich warzywach...
Było wytrawne brownie z czekolady, w połączeniu z kaszą gryczaną, podawany z musem czekoladowym z przyprawami tajskimi...
Był też krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady...
Było zaskakująco, acz wykwintnie... Inspirująco i baaaaaardzo smacznie.
Partnerami warsztatów były:
- Frisco.pl
- firma Bonduelle
- firma Wawel
- firma Kupiec