Nie ukrywam - byłam sceptyczna. Bo co to za sałatka - ziemniaki, cebula, ogórek? Jakoś tak mało... jakoś tak biednie...
Pewnie gdyby nie polecenie przepisu przez Lawendowy Dom, wcale bym nie spróbowała. Ale zaryzykowałam... W całym zamieszaniu i zaaferowaniu zapomniałam dodać ogórka! Mimo tej wpadki jestem bardzo zadowolona z efektu - smak? rewelacyjny! Następnym razem dołożę ogórka i powstanie wersja nr 2 :)
Składniki:- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 80 ml oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrój tak, jak lubisz: w plasterki, ćwiartki... Cebulę obierz i pokrój w piórka. Składniki wrzuć do miski, dodaj zioła i delikatnie wymieszaj.
Do miseczki wlej miód, dodaj musztardę, sól, pieprz i ocet. Wymieszaj, a następnie powoli dodawaj oliwę i mieszaj, aż składniki się połączą. Sałatkę polej sosem i delikatnie wymieszaj. Przed podaniem schłódź w lodówce.