Od czasu do czasu staram się przygotować zdrowy deser. Taki, którego zjedzenie nie wzbudzi wyrzutów sumienia, a jeszcze dostarczy cennych składników. Przepisem, po który chętnie w takich momentach sięgam, jest przepis na raffaello z kaszy jaglanej. Kiedyś wrzuciłam przepis na kulki jaglane. Dzisiaj wersja nr 2.

\
Składniki:- 200 g suchej kaszy jaglanej
- wiórki kokosowe
- 4-5 łyżek mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
- 1,5 szkl. mleka - krowie, roślinne, kokosowe...
- olejek migdałowy
- miód do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę wysyp na sitko i przepłucz gorącą wodą, aby pozbyć się goryczy. Wrzuć ją do garnka i zalej mlekiem. Gotuj do momentu, aż kasza wsiąknie cały płyn.
Kaszę lekko przestudź, dodaj mąkę kokosową i miód do smaku.
Z powstałej masy formuj kuleczki (jeśli chcesz i lubisz, możesz do środka włożyć migdał). Kuleczki obtaczaj we wiórkach kokosowych. Odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce.