Kokosowe raffaello autorstwa cioci Irenki niesie ze sobą mnóstwo wspomnień. Smak ten kojarzy mi się z odwiedzinami u wujostwa. Z wypadami na ich zawsze zadbaną działkę. Z latem w mieście...
Ostatnio Irenka uwodziła tym raffaello moje dzieciaki :)
Składniki:- biszkopt (wielkość blaszki) np. z tego przepisu
- 1 litr mleka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- olejek śmietankowy
- 1 kostka margaryny
- żółtko
- 200 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki masła
Sposób przygotowania:
800 ml mleka zagotuj z cukrem. Dodaj olejek śmietankowy. Mąkę rozmieszaj w 200 ml mleka. Wlej do gotującego się mleka i mieszając doprowadź do wrzenia. Ostudź.
na patelni roztop masło. Dodaj wiórki kokosowe i cukier. Upraż wiórki na złoto. Zdejmij z ognia i przesyp do zimnej miseczki.
Margarynę utrzyj z żółtkiem. Dodawaj stopniowo zimny budyń.
Biszkopt przekrój na pół. Posmaruj kremem pierwszy blat i przykryj drugim. Ponownie posmaruj kremem. Posyp uprażonymi wiórkami..
Schłódź w lodówce.