Są smaki, które czasem wracają. Tkwią we wspomnieniach, choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Takim smakiem jest dla mnie pasta z wędzonej makreli. Taka "awanturka". Pamiętam, jak przygotowywaliśmy ją na lekcji techniki w szkole podstawowej. Dzisiejsza propozycja jest wersją dla mocno zabieganych, nie lubiących drobno kroić ;) Przecież blender jest najlepszym przyjacielem kobiety, prawda?
Składniki:- 1/2 wędzonej makreli
- 3 ogórki kiszone
- 1/2 cebulki
Sposób przygotowania:
Makrelę obierz ze skóry i najdokładniej, jak potrafisz, usuń ości.
W naczyniu do blendera z nożami do siekania umieść obraną cebulkę i siekaj kilka sekund. Następnie dodaj ogórki i również przez kilka sekund przesiekaj. Przełóż do miseczki.
Do blendera włóż kawałki makreli i również przez kilka sekund miksuj.
Wymieszaj rybę z warzywami. Podawaj z ulubionym pieczywem.