Zastanawiam się, czy kiedykolwiek nadejdzie dzień, gdy moje córki przestaną kochać naleśniki i placuszki pod każdą postacią. Mogą je jeść codziennie, a najlepiej smakują im na śniadanie.
Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam od mojewypieki.com
Składniki:
- 190 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 2 nieduże jabłka
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
W naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, sodę, proszek, cukier i cynamon. W drugim naczyniu roztrzep jajko z mlekiem i dodaj do mąki. Delikatnie wymieszaj składniki. Dodaj obrane i starte jabłko oraz olej. Delikatnie wmieszaj.
Rozgrzej patelnię. Na suchej łyżką formuj pancakes'y. Smaż na średnim ogniu z obu stron na jasny brązowy kolor.
Podawaj z syropem klonowym.