Wiem, jak to brzmi. Malin-jeżyn-otka. Już tłumaczę ;) Szarlotkę sypaną wszyscy znamy, prawda? Gruszotkę niektórzy z nas pewnie też. Mnie naszła kiedyś ochota na szybkie ciasto - sypane, a że w zanadrzu nie miałam ani jabłek, ani gruszek, to wykorzystałam zawartość zamrażalnika ;) Mrożone maliny i jeżyny stały się bazą do eksperymentu. Całkiem zresztą udanego :)
Składniki:- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. kaszki manny
- 200 g masła
- mrożone maliny i jeżyny
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 st., a naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością masła.
Mąkę, cukier i kaszkę mannę wymieszaj w misce.
Po dnie naczynia żaroodpornego rozsyp 1 szklankę mieszanki. Następnie ułóż warstwę mrożonych owoców. Zasyp drugą szklanką mieszanki. Ułóż drugą warstwę owoców i posyp resztą mieszanki. Na wierzchu ułóż plastry masła.
Wstaw do piekarnika na 40-50 minut - do zrumienienia.
Pyszna na ciepło :)