Są przepisy, do których wiadomo, że będzie się często wracać. Czasem wystarczy jeden kęs przygotowanej według nich potrawy (w tym wypadku ciasta), by mieć 100% pewność.
Makowca według tego przepisu przygotowuje moja mama - powiem Wam jedno: ten przepis nie może zginąć :)
Składniki:- 400 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 500 g maku
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 jajka
- 100 g rodzynek
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g skórki pomarańczowej
- 100 g suszonych ananasów
- 10-12 dag masła
- 3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- olejek migdałowy
- 2 łyżki powideł
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 1,5 szkl. mąki
Sposób przygotowania:
Mak wypłucz na sicie pod bieżącą wodą, odsącz i zalej wrzątkiem. Pozostaw na noc. Rano odcedź, dodaj szklankę mleka i postaw na wolnym ogniu. Gotuj 20-30 minut. Po ostudzeniu zmiel dwukrotnie.
W głębokim garnku rozpuść 10-12 dag masła, dodaj zmielony mak, miód, 2-3 łyżki cukru, bakalie i przesmaż. Zdejmij z ognia, dodaj 2 żółtka, kakao, powidła, olejek migdałowy oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.
Z 400 g mąki, proszku do pieczenia, 100 g cukru, 200 g masła, 4 żółtek, 1 łyżki cukru waniliowego i kwaśnej śmietany zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę i wstaw na 30-60 minut do lodówki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto i wylep nim formę. Spód nakłuj widelcem. Ubij pianę z 2 białek i wyłóż ją na spód. Następnie wyłóż i równomiernie rozsmaruj masę makową. Całość posyp kruszonką zagniecioną z 1/2 kostki masła, 1,5 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru i cukru waniliowego.
Piecz 70 minut w 180 st.