Sałatki makaronowe są chyba najchętniej jadanymi w naszym domu. Często zastępują obiad ;) Ta sałatka jest bardzo lekka i prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się i do grilla, i na pikniku, i w pracy... Inspiracja
Składniki:- 300 g makaronu w kształcie małych muszelek
- 500 g pomidorków koktajlowych - pół na pół żółtych i czerwonych
- słoiczek czarnych oliwek
- 2 łyżki szczypiorku
- garść świeżej bazylii
- 1/2 długiego ogórka
- 4 łyżki octu winnego białego
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą. Przełóż makaron do miski. Pomidorki koktajlowe przokrój na ćwiartki, oliwki pokrój w plasterki, ogórek - w kostkę, szczypiorek i bazylię posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj.
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól i pieprz oraz ocet i oliwę. Dokładnie wymieszaj.
Sałatkę z sosem wymieszaj tuż przed podaniem.