Szukacie inspiracji na dzisiejszy sylwestrowy wieczór? Proszę bardzo - podrzucam przepis na danie "jednogarnkowe". Ziemniaczki pieką się razem z udkami z kurczaka. Całość ma wspaniały musztardowo-miodowy smak. Mięso rozpływa się w ustach, ziemniaczki kuszą delikatnie przyrumienioną skórką... Cudo!
Składniki:- 4 udka
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy stołowej
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, zalej wodą i zagotuj. Gotuj 5 minut, a następnie je odcedź.
Mięso umyj i osusz. Każde udko przekrój na dwie części - pałkę i bioderko. Skórę kurczaka ponacinaj na skos.
Z musztardy, miodu, soli, pieprzu i oleju przygotuj marynatę.
Żaroodporne naczynie nasmaruj olejem. Następnie wyłóż do niego podgotowane ziemniaki. Oprósz je solą i pieprzem. Ułóż na nich udka i nasmaruj je marynatą. Postaraj się, aby wypełniła wszystkie nacięcia.
Wstaw do nagrzanego do 160-170 st. piekarnika i piecz 60-70 minut. Następnie zwiększ temperaturę i włącz grill. Podpiekaj przez 8-10 minut.