Wstyd się przyznać. Naprawdę! Prawie rok tapioka odczekała na swój debiut w mojej kuchni! A powiem szczerze - było na co czekać! Deser z tapioki na bazie mleka kokosowego zrobił furorę. Musze koniecznie uzupełnić zapasy dobrej jakości mleka kokosowego i powtarzamy!Przepis stąd.
Składniki:- 400 g mleka kokosowego
- 300 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 150 g drobnych pereł tapioki
- szczypta cynamonu
- 2 łyzki miodu
- owoce (u mnie zmiksowane mrożone truskawki i banan)
- wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej mleko kokosowe i mleko roślinne. Dodaj miód, tapiokę i cynamon. Całość zagotuj. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać, by się nie przypaliło.
Powstałą masę rozłóż do pucharków. Schłódź w lodówce. Udekoruj owocami i wiórkami.