Warsztaty "Śniadanie: jedz jak król" w Akademii Smaku Bosch przyniosły mi wiele fantastycznych przepisów. Jednym z nich jest zupełnie odlotowa wariacja na temat kaszy jaglanej. Prowadząca spotkanie polecała ją jako danie śniadaniowe, ale moim zdaniem świetnie sprawdzi się jako obiad :)Kasza z kiełkami sama w sobie jest przepyszna, a proponowane dodatki wzbogacają jej smak...
Składniki:- kasza jaglana
- oliwa
- kolendra
- kmin rzymski
- chilli
- kiełki na patelnię
- sól
- trawa cytrynowa lub estragon
- kurkuma
- uprażone pestki/migdały/orzechy
- świeże zioła i inne dodatki
Sposób przygotowania:
Kaszę podpraż na sucho na patelni, przelej na sicie wrzątkiem, a następnie zalej dwukrotną ilością wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Nie mieszaj.
Na patelnię wlej dwie łyżki gorącej wody, dodaj 2 łyżki oliwy, dodaj kolendrę, kmin rzymski, odrobinę chilli, sól, kiełki na patelnię, trawę cytrynową lub etragon, kurkumę.
Całość podduś na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Dodaj uprażone pestki i świeże zioła.
Podawaj z rukolą.
Możesz również przygotować dodatki:
PIECZONĄ DYNIĘ - dynię pokrój w plastry, oczysć z pestek, nasmaruj olejem i posyp cynamonem. Piecz 15-20 minut w 200 st, do miękkości.
JAJKA W KOSZULCE - w głębokiej patelni zagotuj wodę z łyżką octu i soli. Jajka wbij do filiżanki, a następnie przelej do gorącej wody, wlewając jajka blisko powierzchni. Gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową, posól i popieprz.
CIECIORKĘ - śuchą cieciorkę namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości. Możesz też wykorzystać cieciorkę gotowaną na parze marki Bonduelle.