Mogą być Wielkanocne, ale kto nam zabroni cieszyć się ich smakiem w każdy inny dzień roku? Są lekkie i puszyste. Cudownie cytrynowe. Wiosenne...
Autorką przepisu jest Nigella.
Składniki:- 125 g naturalnego jogurtu
- 75 g roztopionego masła
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 125 g cukru
Sposób przygotowania:
Wymieszja jogurt z roztopionym przestudzonym masłem. Dodaj jajka, skórkę z cytryny i roztrzep. Dodaj do nich przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszaj rózgą do połączenia składników.
Formę do babeczek wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, a formę do muffinek wyłóż papilotkami. Wypełnij formę ciastem do 3/4 wysokości.
Piecz w 170 st. przez 25 minut. Po przestudzeniu udekoruj lukrem - z cukru pudru i soku z cytryny.