Crepes do cienkie naleśniki z mąki pszennej podawane z nadzieniem. To nadzienie właśnie to pole do Waszej interpretacji :)
Widziałam wersje z nutellą i truskawkami, widziałam z dżemem... Od Was zależy, z czym podacie te ultra cienkie naleśniki. Najważniejsze, by nadzienie było słodkie :)
Składniki:- 1 szklanka mąki
- 3/4 szkl. wody
- 2 łyżeczki roztopionego masła
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jaja
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj. Na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię nanoś taką ilość ciasta, by naleśnik był naprawdę cienki.
Smaż z każdej strony do lekkiego zezłocenia. Trwa to naprawdę chwilę.
Podawaj zgodnie z własnymi upodobaniami. U nas wygrał dżem z jeżyn i cukier puder :)